Recept: Grötfrallor

 
 
Jag är en riktig brödälskare och är otroligt svag för lördagsmorgnar när man köpt nybakta frallor på bageriet. Däremot bakar jag sällan eget bröd, kan väl räkna på en hand så många gånger som jag gjort det. Detta receptet är från när jag jobbade på förskola för några år sedan. Då brukade vi ibland göra gröt på morgonen och det som blev över gjorde vi frallor på till eftermiddagsfikan. Otroligt enkelt och sååå gott!
 
För att göra dessa behöver du:
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
 
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1 dl ljus sirap
15-18 dl mjöl
 
Använd er av en stor gryta och koka ihop havregryn, vatten och salt till en vanlig gröt. Ta av grytan från plattan och tillsätt smöret och blanda runt tills det smällt. Häll sedan ner mjölken och sirapen. Låt det svalna till fingervarmt och smula sedan ner jästen i grytan och rör runt. Börja sedan arbeta in mjölet (lite i taget) tills det har blivit en ganska så lös deg, min var något kletig.
 
Låt degen vila i 5-10 min och forma sedan degen till bullar och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa i 30 min och pensla sedan med vatten eller mjölk. In i ugnen på 225grader och grädda dem i ca 15-17 min. Servera gärna med ost eller kalkon och skagenröra. Supersmarrigt!!
zollsgatan
emiish

vilken god frukost :D : D

Svar: Kanongott! :)
Emilia